2013. április 2., kedd

Húsvéti nyuszi torta (recepttel)


       Korábban a férjem nagymamája sütötte a húsvéti tortát. Idén örömmel vállaltam ezt a feladatot. A kérés csak annyi volt, hogy csoki torta legyen. Én nem vagyok oda a csoki tortáért, nekem túl tömény a vajas-csokis krém, ezért nem is akartam ilyet készíteni. Néhányszor sütöttem madártej tortát, aminek a krémje tojásból-lisztből-tejből főzött krém + vanília puding és margarin. Gondoltam miért ne lehetne csokoládé pudinggal elkészíteni. Jó választás volt.

Kevésbé gyakorlott tortasütők kedvéért leírom a pontos receptet.

Hozzávalók 16 szeletes tortához (24 cm-es tortaformához)
A tésztához:
7 tojásfehérje, 3 tojás sárgája, 5 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál cukor. (Eredetileg a piskótához annyi kanál liszt és cukor kell, amennyi tojásból készül, de én minden sütibe picivel kevesebb cukrot teszek.)
A krémhez:
4 db tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 csomag csokoládé pudingpor (én Dr. Otker-t használtam), 10 dkg margarin

A tojásfehérjéket kevés cukorral kemény habbá verjük, a 3 tojás sárgáját a maradék cukorral jól elkeverjük. A felvert habba óvatos, laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojások cukorral elkevert sárgáját a lisztet és a kakaóport. (Inkább forgatjuk, mint keverjük, mert a keveréstől a hab összeesik és a torta nem emelkedik meg magasra). 180 C fokon (kizárólag alsó sütési funkciót használva, mert a légkeveréssel kiszárad a piskóta) kb. 30-40 percig sütjük. Az első negyedórában semmiképpen ne nyissuk ki a sütőt, mert összeesik a piskóta. Akkor kész, amikor a beleszúrt tűre (villára) nem ragad rá a tészta.

A maradék 4 db tojás sárgáját elkeverjük a 3 evőkanál cukorral, felöntjük a tejjel és belekeverjük a pudingport. Közepes lángon, sűrű kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a puha margarint.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, a két lapot megkenjük a krémmel. Kevés krém maradjon a tetejére-oldalára.
A teje lehet csokoládé bevonat, de mivel az én gyerekeimnek egy tortán a fondant/marcipán bevonat a lényeg, ezért én fondant bevonatottal készítettem.
A fondant még Ambrus szülinapi tűzoltó autós tortájából maradt. Ebben a korábbi bejegyzésemben leírtak szerint készítettem pillecukorból. A fondant masszát a nyuszi kivételével ételfestékkel színeztem. A nyuszi kakaóportól lett ilyen barna.




Nincsenek megjegyzések: