2012. május 14., hétfő

Első szülinapi torta (recepttel)

       Dorka lányunk nemrég ünnepelte első születésnapját. Ambrust kérdeztem, hogy milyen tortája legyen Dorkának. Virág, harang és még néhány verzió után úgy döntöttem, hogy én döntök. Ez lett az eredménye:



Rá kellett jöjjek, hogy a gyerekeimnek nem kell tortával bajlódnom, mert csak a fondant bevonatot falják :) Na jó, azért a tortából is ettek.


A torta így készült

Tészta: 6 tojásos csokis piskóta

Krém: 0,5 l gyümölcsjoghurt (jelen esetben meggyes), kívánt mennyiségű gyümölcs (joghurtnak megfelelő), 10 ek cukor (én barna cukrot tettem bele), 2 ek zselatin, 3 dl tejszín (én növényi alapút használok).
A joghurtot a cukorral, zselatinnal felmelegítjük (nem szabad forralni!). Ha kihűlt, belekeverjük a felvert tejszínt és a gyümölcsöt. Érdemes néhány órára hűtőbe tenni, mielőtt megtöltjük a kettévágott piskótát.

Fondant: 30 dkg lehetőség szerint fehér pillecukor kis darabokra vagdalva (Én epres, fehér-rózsaszín pillecukrot használtam, a torta bevonata színezés nélkül lett rózsaszín. Az pedig csak a véletlen műve volt, hogy a krém és a fondant bevonat teljesen egyforma színűre sikeredett.)
30-35 dkg gyári, finom porcukor kb. 3 dkg étkezési kukoricakeményítővel átszitálva
2 ek víz, mandula aroma (ízlés szerint), sütőmargarin az olvasztáshoz, az edény vastagon való kikenéséhez, étkezési kukoricakeményítő a gyúráshoz, és nyújtáshoz a munkalap felületére.

A pillecukrot egy alaposan kikent, mikrózható edénybe tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál vizet, és felolvasztjuk a mikróban. Kb. 20-30 mp-ig melegítsük, keverjük át fakanállal, amit előzőleg margarinnal bekentünk, hogy ne ragadjon rá az anyag. Ismételjük 2-3 alkalommal, míg teljesen lágyra, folyósra felolvad (kb. 2-3 perc). Hozzáadjuk a mandula aromát, majd a porcukor ¾-ed részét először lassan, adagolva adjuk hozzá, és amikor már gyurma állagú, akkor gyúrjuk át kézzel. Ha ragad, hintsünk procukrot a kezünkre.
A fondant ételfestékkel, kakaóval, céklalével színezhető. Ha jól gyúrtuk össze, nem, vagy csak minimálisan ragad.

A díszítést érdemes egy nappal előtte elkészíteni, és levegőn száradni hagyni, hogy szép tartása legyen. A lepke szárnyánál a térhatást úgy értem el, hogy összetekert papírhengert tettem száradáskor a szárnyak alá. Amikor a díszítést felhelyeztem a tortára, ecsettel bevizeztem a tortát és a díszítést is, hogy összeragadjanak.

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon szép tortát csináltál Dorkának, biztos nagyon finom is volt!
Sok boldog szülinapot a kis ünnepeltnek!

Dytke írta...

Köszönöm!
Igazából mindig ezt sütöm, a keresztelő torta is ez volt, csak a díszítés más. Ez jól bevált, könnyű torta, nem csömörlik meg tőle az ember :) A férjem és a fiam augusztusiak, így a nyári melegben kifejezetten jólesik egy könnyű, joghurtos torta. :)